עברתם תאונה, תבעתם את חברת הביטוח – וכעת היא טוענת שהיא לא מוכנה לשלם לכם את הפיצויים הנדרשים, אלא אם תפנו אל מכון פוליגרף ותימצאו דוברי אמת. עבור רובנו, המחשבה על בדיקת פוליגרף מעוררת תדהמה – אנו רגילים לחשוב שרק פושעים ועבריינים עוברים את הבדיקה, ומה לאזרח מן השורה ולבדיקה הזו? חשוב מאד לדעת שחברת הביטוח יכולה אכן להציב את הדרישה לבדיקת פוליגרף, אולם מה עומד מאחורי הדרישה? האם אתם חייבים להיענות לה? ומה המשמעות של תוצאה שתקבע שאתם דוברי אמת או שקר? בואו ונראה מה המשמעות של כל הבדיקות הללו.
ההשלכות של בדיקת פוליגרף אל תביעת הביטוח
- אין חובה – לפני הכל חשוב לזכור שאינכם חייבים לעבור בדיקת פוליגרף. למעשה, בית המשפט העליון קבע, כי אי-הסכמתו של אדם לעבור בדיקה במכונת פוליגרף, לא אומרת דבר על אשמתו או חוסר אשמתו. הדבר אף לא מהווה שום שיקול בהחלטת בית המשפט. כלומר – גם אם תסרבו לבדיקת פוליגרף, חברת הביטוח לא תוכל לטעון בפני המשפט שאתם משקרים. אי ההסכמה איננה כהצהרה על דבר, ולכן גם אם חברת הביטוח מנסה להפחיד אתכם – ציינו כי לא רק שיש לכם את הזכות שלא להיבדק, הרי שאי-הבדיקה לא אמורה להוריד מטענתכם לקבלת הפיצוי.
- חוזה מול הביטוח – במידה ואתם מוכנים לפנות אל מכון פוליגרף, ולעבור בדיקה לאחר בקשת חברת הביטוח, יש לשים לב לחוזה שמולו חברת הביטוח תחתים אתכם. אפשר שחברת הביטוח תחתים אתכם על חוזה שבו היא תגיד, שאם התוצאות הן אמת היא תשלם לכם במיידי את הפיצוי. הדבר נראה מפתה, אך יש לשים לב לצד השני של החוזה – לרוב יקבע בו כי אם התברר ששיקרתם, לא תקבלו אגורה אחת. חשוב לנסות ולהוציא מחברת הביטוח חוזה טוב יותר, ואם לא – עליכם להיות מודעים לנושא ולהשלכותיו.
- מתי כדאי לעבור בדיקה? – לכאורה, ההמלצה הטובה ביותר היא לעבור בדיקת פוליגרף כאשר אתם משוכנעים לגמרי שאתם דוברי אמת. אולם יש לזכור שני דברים: ראשית, לעתים כתוצאה מהלחץ שאתם חווים, התוצאות עלולות להראות בבדיקה פחות ברורות, ומבחינת חברת הביטוח זו תהיה הוכחה שאינכם לגמרי דוברי אמת. מהצד השני – יש גם אנשים שלא בהכרח מאמינים בחפותם, אבל דווקא בבדיקת הפוליגרף הם יוצאים דוברי אמת, או לכל הפחות – לא שקרנים באופן מובהק.
- ההשלכות המשפטיות של הבדיקה – ראשית כדי שהבדיקה תהיה תקפה מבחינה משפטית, יש לעבור אותה אצל מכון פוליגרף מוסמך מטעם משרד המשפטים. כמו כן, עליכם ועל חברת הביטוח להסכים על המכון ביחד, ולהסכים שהתוצאות ישמשו כראיה משפטית. כמו כן, התוצאות ישמשו כראיה, בתנאי שהן חד משמעיות ומובהקות.
אז כדאי או לא?
לסיכום, אם נראה לכם שאלמלא בדיקת הפוליגרף, חברת הביטוח תגרור אתכם לתליך משפטי ארוך ויקר, ואם לדעתכם יש לכם סיכוי גבוה יחסית לצאת דוברי אמת אפשר לבצע את הבדיקה. במקביל – זכרו שבכל מקרה ובכל מצב, בדיקת פוליגרף איננה מחויבת למציאות, ומומלץ אף להתייעץ עם עורך דין לפני שמסכימים או מסרבים לבקשת הביטוח.